Traditionele Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is een geneeskundige methode die al duizenden jaren oud is. Binnen deze methode wordt gewerkt met energie, Qi genoemd. Bij klachten is deze energie uit balans.

TCM omvat naast een eigen methode van diagnose stellen (pols- en tong- en buikdiagnose), verschillende behandelmogelijkheden (acupunctuur, Chinese kruidenformules, tuina: massage, tai chi ch’uan: bewegingsoefeningen en qi gong. Het doel is zo de Qi (energie) weer in balans te brengen waardoor klachten verdwijnen.

Ik ben onder andere gespecialiseerd in Japanse acupunctuur zoals Toyohari (meridiaan therapie), Manaka (extra meridiaan therapie) en Sonishin  (kinderacupunctuur). Ik behandel ook met Chinese acupunctuur.

Qi

Energie, Qi genoemd is de kracht achter alle lichaamsfuncties. Wanneer er een Qi tekort is, moeten we deze opgebruikte Qi aanvullen. Wanneer de Qi geblokkeerd is, moet deze weer in beweging gebracht worden (want Qi moet steeds in beweging zijn). Door Qi blijven we lichamelijk en geestelijk gezond en in balans. Het stuurt alle processen, zowel in het lichaam als in de natuur zoals bijvoorbeeld de ademhaling, de bloedcirculatie, de vloeistofverdeling en de spijsvertering.

Er zijn 2 soorten Qi: Yin en Yang. Yin is het kalme, het voedende, de rust. Yang is de beweging, de activiteit. Als Yin en Yang in evenwicht zijn dan is er gezondheid in het lichaam.

Hier kunt u een afspraak maken

TCM-therapeut

De TCM-therapeut probeert dan ook dit evenwicht te herstellen. Met behulp van acupunctuur kan men de Qi weer doen stromen. Het prikken gebeurt met dunne en buigzame wegwerpnaalden waardoor het prikken niet pijnlijk is.